Bakarsan görürsün, görürsen anlarsın, anladığın kadar da çözersin...


1 Ocak 2009 Perşembe

Avni Engüllü

Gazeteci-yazar, edebiyatçı, siyasetçi
(Üsküp, Makedonya, 1947)

Makedonya Cumhuriyeti’nde Türkçe yazılan edebiyatın oluşumuna katkı sunan, bu edebiyata renklilik ve çok seslilik kazandıran 1970’ler kuşağından sayılmaktadır.
Edebiyatın asırlarca önem gördüğü  tarihi şehir Üsküp’te, şiir ve öykü dalında ürün vermektedir. Yazdıkları değişik dergi ve gazetelerde yer aldı. TC Kültür Bakanlığı’nın Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisin’de kendisine yer verilen A. Engüllü’nün yayınlanan kitapları şunlardır: İlk (şiirler, 1972), Söğütaltı (hikayeler, 1974), Mete (çocuk şiirleri,1983), Dört Mevsim (çocuk şiirleri, 1984), İn Misin Cin Misin (şiirler,1985), Yarı Kalan Düşünceler (nesir şiir, 1994), Demet Demet (yayınlanmış kitaplardan seçmeler, 1995), Yarı Kalan Mısralar (nesir şiir, 2004), Dermeyan (köşe yazıları, 2009). Ayrıca Makedonya’da Türkçe eğitim yapan ilkokullar için Türkülerle Büyüyelim ilk ve maalesf son Türkçe müzik dersi kitabını Ramadan Şükrü  ile beraber hazırlayıp yayınladı.
1997 yılında T.C. Diyanet Vakfı’nın Balkan Ülkeleri ve Kıbrıs şairleri arasında Naat yarışması' nda yazdığı NAAT' la birinci oldu.
Makedonya Yazarlar Derneği ve Makedonya PEN Merkezi üyesidir.
Makedonya’da düzenlenen dünyaca ünlü Struga Şiir Akşamları şiir festivalinin iki dönem konsey üyesiydi. Gerek Makedonya Yazarlar Birliği, gerekse Struga Şiir Akşamları ödül kurullarında üyelik yaptı. Makedonya Yazarlar birliği ve Makedonya PEN Merkezi’nde değişik görevlerde bulundu. Halen Makedonya PEN Merkezi Yürütme Kurulu üyesidir.
Gazetecilik alanında da ün yapmıştır. 1968 yılında Makedonya Devlet Radyosu’nda kadrolu olarak başlattığı gazeteciliği ile Makedonya radyoculuğunda bilinen bir ad oldu. Radyo gazeteciliğindeki branşları röportaj ve belgesel yayınları olmakla, gazeteciliğin diğer alanlarında da ürün verdi. Özellikle gezi programları hazırladı, film, tiyatro ve edebiyat eleştirmenliği yaptı. Radyo Dram ve Çocuk Radyo Dramları çalışmalarıyla radyoculukta ayrı bir dalda ciddi çalışmaları oldu. Radyoda Kültür Sanat Eğitim ve Bilim Bölümü başkanlığı, Genel Program Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Birkaç sefer Radyo Konseyi Üyesi oldu . Radyo yapımcılığında hazırladığı programlarla çok sayıda ödüle sahiptir. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu  ve Makedonya Gazeteciler Birliği (MGB) üyesidir.
Avni Engüllü Makedonya’da siyasi ve kültür faaliyetlerinde de bulunmaktadır.
Makedonya’da Türkler arasında ilk resmi siyasi teşkilatlanma anlamına gelen Türk Demokratik Birliği (TDB) adlı siyasi derneğin kurucularından olup, bu derneğin genel sekreterliğini, 1. Kurultaydan itibaren genel başkanlığını yaptı. Aynı derneğin partiye dönüşmesi çalışmalarını yönetti ve Türk Demokratik Partisi'nin (TDP) kurucu başkanıydı.
'Yeni Yol' Kültür Sanat Derneği, 'Orhan Veli Kanık' Yazın Oyun Topluluğu, Makedonya Türk Kültür Merkezi' nin başkanlığını  üstlendi. Makedonya İslam Camiası Meclisi (MİC), daha sonra MİC Meşihatı, Ondan sonra da MİC Meclis-i Şura üyesiydi. Arada Üsküp Müftülüğü üyesi ve bir dönem aynı müftülüğün Vakıflar Kurulu başkanıydı. Siyaset devam etmesine rağmen, TDP Başkanı olmayı kabul etmedi.
1991 Yılında Makedonya’da kurulan ve önce Bosna, sonra Kosova, daha sonra da Arnavutlukta ve ayrıca Makedonya iç savaşında özellikle mültecilerin barındırılmasında katkısı olan 'El Hilal' Yardımlaşma Teşkilatı’nın kurucularından olup, 12 yıl Teşkilatın başkan vekilliği görevinde bulundu.
2006/7 öğretim yılında kurulan ve Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin açılmasını sağlayan Üsküp Eğitim ve Kültür vakfının kuruclarındandır. Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin Kurucu Vakfı ve Üniversitenin Meclisi ve Yönetim Kurulu üyesidir.
Toplumsal ve kültürel hayatta bir çok ödül ve takdire layık görülen Avni Engüllü  emeklidir. Evli, ikisi kız, biri oğlan üç çocuk babasıdır.

Not: Eserleri başka bir yerde kullanılalamaz. İzinsiz her türlü aleni kulanılmlaarı konusunda haklarının korunmasında Makedonya Telif Hakları Ajansı tarafından Makedonya Kültür Bakanlığı fiyatlarına göre ödetilir. Müelliflee sözleşme imzalanmadan kullanılan her durum için mahkeme yolu açılır! (Ulurslararası telif haklarına göre telif hakkı 100 yıl eskimez. Ölüm halinde aynı haklar müellifin kanunu varislerine geçer.)

0 yorum: